Política Estado Español

BARCELONA

Ada Colau destinarà 20 milions d’euros al Mobile World Congress

L'Ajuntament de Barcelona destinarà cinc milions a l'any al Mobile Word Congress. La precarietat i l'explotació laboral són l'altra cara del principal congrés de telefonia del món.

Marta Clar

Barcelona | @MartaClar1

Miércoles 20 de junio de 2018 | 09:09

Foto: Sergi Alcàzar

L’Ajuntament de Barcelona destinarà 20 milions d’euros al Mobile World Congress (MWC) durant els propers cinc anys. L’acord es va fer públic el dijous passat dies després que es reunissin l’alcaldessa Ada Colau i el primer tinent alcalde, Gerardo Pisarello, al costat de John Hoffman, el director del mega esdeveniment de telefonia mòbil Mobile World Congress i conseller delegat de la GSMA, una associació que agrupa a més de dues-centes empreses de telefonia mòbil.

El MWC és el congrés de telefonia més important del món, un veritable nínxol per al negoci dels grans empresaris. En la seva passada edició va atreure a ni més ni menys que a 108.000 visitants i va generar més de 470 milions d’euros de vendes. No obstant això, com diu el refrany, “no és or tot el que rellueix”.

A l’altre costat de l’esdeveniment estan els més de 13.000 llocs de treball temporals i precaris que afecten principalment a joves, dones o immigrants. Ni les hostesses de congressos, ni les cambreres de pisos ni el personal de manteniment als hotels s’aprofiten dels centenars de milions que facturen les empreses. No ho van fer l’any passat, ni l’anterior, ni ho faran aquest.

El nou acord significa que el consistori donarà a l’esdeveniment un total de cinc milions d’euros a l’any entre 2019 i 2023. No és la primera vegada que l’Ajuntament de Colau arriba a un acord d’aquestes característiques. L’última vegada ho va fer envoltada d’enormes crítiques. Al 2015, quan Barcelona en Comú era a punt d’assumir el comandament de la ciutat, va recolzar la signatura de l’ex alcalde de Convergència i Unió, Xavier Trias.

Això va ocórrer en plena vaga dels treballadors i treballadores de Telefónica-Movistar, que demanaven a l’autodenominat “Ajuntament del Canvi” que no signés el Mobile com una mostra de rebuig a l’entramat d’explotació i precarietat del que es nodreix per donar-li forma als pròspers beneficis econòmics d’aquest enorme holding empresarial del que, a més, Telefónica sortia i surt abundantment beneficiada.

Aquella signatura, que l’alcaldessa va considerar una “gran notícia”, va significar una gran decepció per a molts treballadors i treballadores, que veien amb indignació la direcció del nou consistori. Aquella sensació avui torna a confirmar-se.

En els últims anys Barcelona en Comú ha demostrat amb esdeveniments com el MWC el fracàs del seu projecte de "gestionar de forma més humana capitalisme”. Del seu discurs d’acceptar aquest tipus d’acords perquè la riquesa generada repercuteixi a la ciutadania tan sols queden ressons al vent.

A dia d’avui la classe treballadora, les dones, els i les immigrants, el conjunt dels sectors populars de la ciutat de Barcelona saben ben el que s’amaga darrere dels discursos que celebren aquests exuberants negocis.

Tornen per omplir-se les butxaques els empresaris hotelers i les gestores de pisos turístics, les empreses de treball temporal que amb fires com aquestes fan el seu particular “agost”, aterren vestits de gala representants de grans multinacionals que es lucren cada dia amb la precarietat laboral. I com no podia ser d’una altra forma, els acompanya el sucós reclam de la prostitució, que en aquests pocs dies multiplica per cinc la seva facturació.


Temas relacionados

Mobile World Congress (MWC)   /   En Català   /   Política Estado Español   /   Barcelona en Comú   /   Ada Colau   /   Barcelona

Comentarios

DEJAR COMENTARIO